شرکتهاي آنلاين براي استفاده از اينترنت به عنوان يک منبع استراتژيک، بايد شرايطي را در نظر داشته باشند. نخستين شرط اين است که اينترنت بايد ظرفيت ايجاد ارزش را داشته باشد. بدين مفهوم که يا هزينه هاي قبلي شرکت را کاهش دهد، يا درآمد آن را به نسبت زمان، پيش افزايش دهد.نکته اي که بايد ذکر شود اين است که داشتن يک منبع، در صورتي موجب کسب مزيت رقابتي است که شرکتهاي رقيب به آن دسترسي نداشته باشند، بنابراين د ...
مشکلات واقعی کسب و کار مجازی
شرکتهاي آنلاين براي استفاده از اينترنت به عنوان يک منبع استراتژيک، بايد شرايطي را در نظر داشته باشند. نخستين شرط اين است که اينترنت بايد ظرفيت ايجاد ارزش را داشته باشد. بدين مفهوم که يا هزينه هاي قبلي شرکت را کاهش دهد، يا درآمد آن را به نسبت زمان، پيش افزايش دهد.نکته اي که بايد ذکر شود اين است که داشتن يک منبع، در صورتي موجب کسب مزيت رقابتي است که شرکتهاي رقيب به آن دسترسي نداشته باشند، بنابراين در اينجا شرط دوم مطرح مي شود. عنصري که شرکت مي خواهد از آن به عنوان مزيت رقابتي استفاده کند بايد کمياب و تقريبا" غير قابل دسترسي براي رقبا باشد. اين شرط همچنين باعنوان: کميابي نسبي ناميده مي شود. شرط سوم به مدت زماني برمي گردد که رقبا بتوانند در آن مدت، منبع با ارزش را به دست بياورند. شرط چهارم و آخر اين است که آن منبع استراتژيک(در اينجا اينترنت) بايد بتواند در مزيت رقابتي به گونهاي مستمر، بهبود ايجاد کند و با ساير عناصر يا منابع در سازمان سازگاري داشته باشد.
دلايل تضعيف شرکتهاي آنلاين
رشد سريع تجارت الکترونيک توانايي مديريت بهتر زمان،هزينه و دسترسي به محصولات مورد نظر را بدون رفتن به فروشگاه فراهم کرده است.اما با وجود اين ظرفيت بالقوه عظيم، سهم تجارت الکترونيک، از کل اقتصاد بسيار اندک است.(کمتر از 2.5% اقتصاد آمريکا). شرکتهاي آنلاين ايده هاي بسيار خوبي در شناسايي نيازمندي هاي بازار دارند اما بسياري از اين شرکتها اگر چه از بُعد فني داراي قوت هستند، ليکن از ابعاد بازاريابي و فروش ضعف هايي دارند. بنابراين در ايجاد يک کسب و کار موفق دچار اشکال مي شوند. علل ضعف در اين قبيل شرکتها، مي توانند اين موارد باشند:
_ بسياري از شرکتهاي آنلاين بدون تحقيق و برنامه ريزي مشخصي وارد بازار مي شوند. آنها فقط به دنبال کسب مشتري جديد هستند و فکر مي کنند که هر کسي که نخستين بار، کالايي را وارد کند رهبري بازار در آن مورد را به دست خواهد آورد.
_ اين شرکتها براي جذب مشتريان، هزينه هاي زيادي را صرف بازاريابي و تبليغات مي کنندتا شرکت خود را معرفي کنند. آنان بيش از اندازه به بازاريابي هدف و بازاريابي ويروسي اعتماد ميکنند.
- آنها تلاش زيادي را براي جذب مشتريان مي کنند و در مقابل از حفظ مشتريان موجود و ايجاد وفاداري در آنها غافلند.
-اين شرکتها در درک رفتار و عملکرد مشترياني که به صورت آنلاين خريد مي کنند، ناتوان هستند.
- اکثر سايت هايي که براي شرکتهاي آنلاين طراحي شدهاند، بسيار ضعيف هستند،مشکلات زيادي دارند،جست و جوي مطالب در آنها پيچيده و سخت است،گرافيک خوبي هم ندارند و نيز به کندي عمل مي کنند.
- بسياري از وب سايت هاي اين شرکتها از زير ساختار مناسبي برخوردار نيستند و نيز اطلاعات درمورد تحويل کالاو پاسخگويي به پرسشهاي مشتريان به خوبي مديريت نمي شود.
- بسياري از اين وب سايت ها در نهايت کارکرد مناسبي نداشته، سودي نصيب شرکت ها نمي کنند.
- شرکتهاي آنلاين نتوانسته اند براي تأمين ايمني خريدهاي اينترنتي،کارهاي چشمگيري انجام دهند. شواهد نشان مي دهند که دلايل اصلي که مردم به وسيله اينترنت کمتر خريد مي کنند، مربوط به امنيت شرکتهاي آنلاين و سياست هاي شرکتها در قبال آن است.
- در بسياري از شرکتهاي آنلاين امکان مذاکره رودررو براي خريدار و فروشنده وجود نداردو فروشنده قادر به قانع کردن مشتري براي خريد محصولاتش نيست.
شرکتهاي آنلاين براي بازاريابي کالاهاي خود با چالش هاي زيادي روبهرو هستند .برخي از آنها از اين قرارند:
_ تشويق به خريد بيشتر:امروزه شرکتها و نه فقط مصرفکنندگان نهايي، از شبکه خريد مي کنند. بسياري از شرکتها با استفاده از روشهاي قيمت گذاري خاص ،مصرف کنندگان را به خريد بيشتر تشويق مي کنند. در نتيجه بسياري از خريداران به پايگاههاي حراجي روي آورده اند، زيرا ترجيح مي دهند محصولات را با قيمتهاي پايين تر خريداري کنند.
_ چولگي خريداران بر اساس ترکيب جمعيت و روانکاوي: آنان که به شبکه مراجعه مي کنند، قشر جوانتر ،ثروتمند تر هستند و نسبت به جامعه علاقه بيشتري به شبکه دارند. اين ويژگي باعث مي شود که بيشتر مشتريان احتمالي مورد توجه شرکتها قرار بگيرند.در زمان کنوني، چالش پيش روي شرکتها اين است که بايد بتوانند بازار موجود در شبکه را گسترش دهندو به بخشهاي ناهمگون بازار دست يابند.
_ تراکم اطلاعات: در اينترنت، ميليون ها پايگاه شبکه و تعداد سرسام آوري اطلاعات وجود دارند. جستوجو در پايگاه ميتواند موجب درماندگي خريدار شود.بسياري از پايگاهها مورد توجه قرار نمي گيرندو اگر ظرف مدت 8 ثانيه نتوانند نظر مراجعه کنندگان را جلب كنند، از دست خواهند رفت.
_ ايمني: مراجعه کنندگان به شرکتهاي آنلاين براي خريد محصولات مورد نياز خود، نگران شماره کارت اعتباري خودو ساير اطلاعاتي هستندکه به پايگاه اينترنت داده مي شودو اين در حالي است که شرکتها نگران سيستم هاي جاسوسي و خرابکارياند. هر روز بر ايمني اينترنت افزوده مي شود ولي اقدامهايي که در زمينه ايمني انجام مي شود و اقدامهايي که براي دستيابي به شماره رمز افراد و شرکتها صورت مي گيرد، به صورت يک مسابقه در آمده است.
_ مسائل اخلاقي: مشتريان از شرکتهاي آنلاين به صورت مستقيم خريد مي کنند و نگران هستند که شرکتها از داده هاي شخصي آنها سوء استفاده کنندو اين اطلاعات رادر اختيار ديگران قرار دهند. البته وحشت از دخالتهاي دولت در اين زمينه، باعث شده است که تعداد زيادي از شرکتها بکوشند سياست هاي حفظ حريم شخصي افراد را به اجرا درآورند.
_ روي گرداندن مشتريان: در حالي که پايگاه هاي شبکه باعث شده است که قدرت به دست مصرفکنندگان بيفتد(زيرا آنها در مورد محصولات اطلاعات بيشتري پيدا کرده اند) اين امکان راهم به وجود آورده است که مشتريان نسبت به شرکتها ابراز انزجار کنند. اگرچه پايگاه هاي شبکه، اطلاعات معتبري ارائه ميكنند ولي آنها مي توانند به صورت محملي براي پخش شايعههاي بياساس مورد استفاده قرار بگيرند.
_ تفاوت فرهنگي: مانند موانعي در ترجمه نماد ها است که در کشور هاي مختلف معاني متفاوتي دارندو رنگها که ارزش نمادين متفاوت دارند.
_ خصوصي بودن و محرمانه بودن: چون محدوده حريم خصوصي در کشورهاي مختلف متفاوت است، شايد اينترنت براي بازاريابي مستقيم مناسب نباشد.بنابراين شرکتها بايد يک رويکرد جهاني اتخاذ کنند.
_ فيلترينگ: بيشتر دولتها دسترسي به شبکه را محدود مي کنند و حتي در مواقعي نيز جرم محسوب ميشود.
_ زير ساخت هاي ارتباط از راه دور: يک شرکت نبايد انتظار داشته باشد که در تمام کشورها همان استانداردهايي را که در کشورهاي پيشرفته مثل آمريکا است ،وجود داشته باشد.
_ ميزان دسترسي به کامپيوترهاي شخصي : نرخ کامپيوترهاي متصل به اينترنت در سطح جهان متفاوت است.
_ کارت اعتباري قابل استفاده در سطح جهاني: در برخي از کشورها کارت اعتباري عموميت نداردو شايد فقط به بخش خصوصي يا خريد در بازارهاي داخلي محدود شود.
محيط شرکت هاي آنلاين ،مديران و کارکنان اين شرکتها را وادار مي سازد که عقايد، تجربهها و اختراعها و برنامه هايشان را به گونهاي مستمر تغيير دهند و تلاش کنند تا محصولات و تکنولوژي هاي جديد و پيچيده اي را به وجود آورند. براي رقابت در چنين محيطي، شرکتها بايد به بررسي بيشتري در محيط خود مبادرت ورزند.بسياري از شرکتهاي موفق آنهايي بوده اند که به جاي اينکه نوآوري هاي اينترنت را جدا از عمليات راهاندازي شده شان در نظر بگيرند، از اينترنت به عنوان مکملي براي روشهاي سنتي رقابت استفاده کردند. اگر شرکتهاي راه اندازي شده ، اينترنت و رويکردهاي سنتي را به گونه اي تلفيق کنند که مزيت هاي موجود را مستحکم سازند، در بهترين موقعيت خواهند بود. شرکتهايي که اينترنت را زودتر مي پذيرند در مقايسه با شرکتهايي که آن را با تأخير مي پذيرند، هزينه هاي خود را به مقدار قابل توجهي کاهش ميدهند. مثلا دل با فروش رايانهها از راه ارتباط از راه دور و اينترنت که کم هزينه تر است در مقايسه با کمپاني کمپاک و آي بي ام و اپل داراي هزينه به مراتب کمتر است.دل دو برابر نرخ متوسط صنعت رشد کرده است و درحال حاضر رهبر ي فروش رايانه هاي شخصي در ايالات متحده آمريکا را دارد .
شرکتهايي که با فناوري هاي جديد تطابق مي يابند، سود بسياري مي برند . مثلا آمازون ، ياهو و ديگران به دليل اينکه تجارت الکترونيک، آنها را به دليل کهنگي تهديد مي کند ، آسيب مي بينند.
منبع:
http://www.imi.ir/tadbir/tadbir-201/sandr-201/2.asp